Prawdziwy smak Turcji

Położenie Turcji na kulturowej granicy trzech kontynentów musiało mieć wpływ także na tutejszą kuchnię. Nigdzie indziej chyba nie doszło do tak drastycznego wymieszania i przenikania się kultur (w tym i kulinarnej) dzięki czemu powstało wiele bardzo nowych smaków (generalnie z korzyścią dla wszystkich). Dzięki ekspansji (zarówno dyplomatycznej jak i militarnej) na przestrzeni dziejów Turcy przynieśli wiele nowych produktów do Europy zabierając ze sobą nowe zwyczaje.

Dzisiejsza kuchnia turecka to efekt tych historycznych zamieszań. Większość potraw to dobrze zbilansowane dania łączące świeże warzywa z mocnym smakiem mięsnym. Bliskość Grecji sprawiła też, że w tureckiej kuchni obecne są także przepyszne sery oraz oliwa.

Popularność na całym świecie na całym świecie zdobyła nie tradycyjna zupa z soczewicy (skądinąd pyszna) ani Aryan - niezwykle mocna herbata, także bardzo charakterystyczna w tym rejonie świata. Najpopularniejszym tureckim daniem jest oczywiście Kebap! Dostępny w każdym zakątku świata, na kazdje szerokości geograficznej. Niezwykła popularność uzyskał zapewne dzięki emigrantom z Turcji, którzy dorobiali się na otwieraniu właśnie budek z tym daniem - hitem pośród głodnych imprezy mieszkańców Europy Zachodniej.

Miłośnicy kulinarnych doznań na pewno będąc w Turcji powinni sprawdzić jak smakuje prawdziwy, zrobiony z baraniny kebap - może się okazać, ze nie jest to dokładnie to samo, co serwują w budkach na rogu każdego większego miasta.